Postkolik_Loader
Haberi Paylaş!
RÖPORTAJ
08/07/2021

AppsFlyer, oyun şirketlerinin son dönemdeki yükselişini değerlendirdi

Küresel ilişkilendirme lideri AppsFlyer’ın Türkiye ve Orta Doğu Bölge Müdürü Ece İnanc Stepien, oyun şirketlerinin son dönemdeki yükseliş trendini ve oyun şirketlerinin nasıl ölçeklendiğini Postkolik okurlarıyla paylaştı.

Türkiye oyun geliştirme konusunda nerede duruyor?
Bu noktada, genç nüfus oyun geliştirme ve oyun indirme konusunda Türkiye'ye ne tür fırsatlar sunuyor? Türkiye, 500’den fazla bağımsız geliştirme stüdyosu ile oyun geliştirme konusunda dünyanın önde gelen ülkelerinden biri. Türkiye’nin genç nüfusu, özellikle mobil cihazlarda oyun oynamayı benimsedi ve bu, çeşitli hükümet girişimleriyle birlikte oyun stüdyolarının çoğunun Türkiye dışındaki pazarlara nüfuz etmesi için gereken geliri sağladı. Hakikaten de, ABD’deki en iyi 100 oyunun yüzde 20’sini geçen yıl geliştirilen Türk oyunlarının oluşturduğu tahmin ediliyor. İstanbul merkezli Peak, ABD’li oyun şirketi Zynga tarafından 1.8 milyar dolara satın alındığında ilk Türk unicorn oldu.


Son zamanlarda Peak Games ve Zynga örneklerinde gördüğümüz gibi, oyun şirketleri çok yüksek miktarlarda satılıyor. Oyun şirketlerinin ölçeklendirilmesinde faktörler neler? 
Bu şirketlerin bu derece büyüyebilmesinin birkaç nedeni var. İlk olarak, Gaming in Turkey (GIT) tarafından 2020 yılında yayınlanan bir rapora göre, Türkiye’deki yetişkinlerin yaklaşık yüzde 80’i mobil oyunlar oynuyor ve bu da daha küçük olanlar da dahil olmak üzere bu stüdyoların çoğu için büyük bir gelir fırsatı yaratıyor. İkincisi, Türkiye çok hareketli ve dijital olan genç ve eğitimli bir nüfusa sahip. Bu nedenle oyun şirketlerinin hem hâlihazırda bir kitlesi bulunuyor hem de çok yetenekli bir iş gücüne erişimleri var. Son olarak, merkezi Ankara’da bulunan ATOM gibi bir takım hızlandırma programları, Türk şirketlerini büyüdükçe destekleyebilecek devlet finansman programları ve girişimlerinin de bu gelişmedeki katkısı büyük.
 




Oyun şirketlerinin bu noktada ölçeklenmesine yardımcı olmak için mobil ölçümün önemi nedir?
Mobil ölçümleme, oyun şirketlerinin yeni kullanıcılar edinmelerine ve büyümelerine yardımcı olmak için kritik bir öneme sahip. Bir mobil ölçüm ortağıyla çalışmak, oyun şirketlerinin, indirmelerin nereden geldiğini, hangi kampanyaların sadık kullanıcıları getirdiğini, hangi içeriğin daha fazla etkileşim yarattığını takip ederek pazarlama bütçelerinin geri dönüşlerini görebilmelerini ve bu sayede pazarlama yatırımlarını iyileştirmelerini sağlar. Aynı zamanda müşteri yolculuğunun net bir görünümünü sağlayarak, kullanıcıların uygulamayı indirip indirmediğini, ilk seviyeden sonra oynamayı bırakıp bırakmadığını veya uygulamayı yükledikten sonra kullanmayanları ve hızlı bir şekilde silenleri gösterebiliyoruz Bu şekilde veriye dayalı bilgiye sahip olmak, kullanıcı edinme çabalarının ne kadar başarılı olacağı konusunda fark yaratabilir.

Oyun endüstrisinin önümüzdeki dönemde hangi platformlarda daha da büyüyeceğini öngörüyorsunuz? PC, konsol, mobil gibi ortamlardan hangisi öncülük edecek? Mobil oyun pazarı şimdiden hem PC hem de konsol oyun pazarından daha büyük ve bu büyümenin devam etmesi bekleniyor. Akıllı telefon kullanımı artmaya devam edecek, üstelik mobil oyunlar PC ve konsol muadillerine kıyasla nispeten ucuz ve oyunların kalitesi de giderek artıyor.


Pandemi döneminde oyun uygulamalarına harcanan zaman arttı mı?
Evet, dünya çapında oyun indirmelerinin pandemi döneminde arttığını gördük. Kasım 2020’de yayınlanan Gaming Durumu raporumuz, küresel olarak oyun uygulamalarına olan talebin 2020’de 2019’a göre yüzde 45 arttığını ortaya koydu. İlk kez mobil oyun deneyen yeni oyuncularda büyük bir artış oldu ve Hyper Casual tarzı oyunlardaki indirme oranı yüzde 90 arttı. Ayrıca, pazarlama odaklı, organik dışı indirmelerin sayısında yüzde 250’lik şaşırtıcı bir artış oldu ki, bu da mobil pazarlamanın ve ölçümlemenin yun endüstrisinin başarısı için ne kadar zorunlu olduğunu gösteriyor.