Postkolik_Loader
Haberi Paylaş!
SANAT
09/06/2020

Türkiye İş Bankası, Beyoğlu'na çok özel bir resim müzesi açıyor

İş Bankası’na ait Beyoğlu’ndaki tarihi binanın görkemli bir resim müzesine dönüşmesi adına en önemli virajlardan biri alındı. Yakın zamanda restorasyon inşaatı başlayacak bina, sanatseverler için yeni bir buluşma noktası olacak.

Sanat tutkunlarına harika bir haberimiz var. 800’ü aşkın sanatçının, yaklaşık 2 binden fazla eseriyle bugün ülkemizin en geniş resim koleksiyonlarından birine sahip olan Türkiye İş Bankası, tüm bu koleksiyonu özel bir müzede sergilemek için en önemli adımlarından birini geçtiğimiz günlerde attı. İş Bankası’nın resim koleksiyonuna ev sahipliği yapmak üzere müze olarak tahsis edilen Beyoğlu şubesinin tarihi binasının restorasyonu için inşaat izni alındı. Müzeye dönüştürülmesi için önümüzdeki günlerde inşaat çalışmaları başlayacak olan tarihi binada 1940’lı yıllardan günümüze kadar Türk resim sanatının değerli isimlerinin eserleri sergilenecek. İstiklal Caddesi’nde Odakule’nin yanında bulunan yapının restorasyon çalışmalarının tamamlanmasıyla Beyoğlu’nun kültür sanat rotasına yeni bir durak eklenecek. 
 



1953-2016 yılları arasında İş Bankası’nın Beyoğlu şubesi olarak hizmet veren tarihi eser statüsündeki binanın resim müzesine dönüşecek olmasından mutluluk duyduklarını belirten İş Sanat Genel Müdürü Zuhal Üreten, “Yakın zamanda inşaat çalışmaları için izinlerimizi aldığımız tarihi binamız Beyoğlu’nun sosyal ve kültürel kimliğinin değerli bir parçası olarak varlığını koruyor. Önümüzde zorlu bir proje süreci olsa da bu gibi mimari yapıların kent belleğimizin korunmasına ve gelecek nesillere aktarılmasında önemli bir yeri olduğunun bilincindeyiz. Geçtiğimiz yıllarda tarihi binaların müzeye dönüştürülmeleri hususunda deneyim kazandık. İstanbul’daki Türkiye İş Bankası Müzesi ve Ankara’daki İktisadi Bağımsızlık Müzesi bu çalışmaların en değerli örnekleri. Şimdi de üçüncü müzemizin hazırlık çalışmaları için büyük bir adım atmış olmanın heyecanını sizlerle paylaşıyoruz. Uzun yıllardır özel koşullarda gözümüz gibi sakladığımız koleksiyonumuzu bu vesileyle sanatseverlerle buluşturacak olmaksa tarifsiz bir duygu.” dedi.
 



1900’lü yılların başında zemin katı ticari amaçlı, diğer katları konut olarak inşa edilen bina, bodrum ve zemin katların yanı sıra beş normal kat ve bir teras katından oluşuyor. Korunması gerekli kültür varlığı olarak tescillenmiş olan bu yapı, Beyoğlu’ndaki 20. yüzyıla ait apartmanlar arasında gerek konum gerekse mimari açıdan dikkat çeken örneklerden biri olarak değerlendiriliyor. Mimari projesi Teğet Mimarlık tarafından hazırlanan binanın restorasyon inşaatı önümüzdeki günlerde başlayacak. Proje sürecinin heyecan verici olduğunu söyleyen mimari projenin müellifi Teğet Mimarlık’tan Ertuğ Uçar, “Yapı, 20. asır başına tarihlenen güzel, heybetli bir Beyoğlu apartmanı. Koleksiyon ise Türk sanatının Cumhuriyet dönemindeki en önemli temsilcilerinin ilk kez gün ışığına çıkacak eserleri. Koruma disiplininin alışkanlıklarını sorgulayan bir tasarım yaklaşımıyla, 20. asır başı tipik Beyoğlu apartmanının atmosferini yaşatırken günümüz çağdaş müzesinin ihtiyaçlarına cevap oluşturmayı amaçladık. İnşaat süreci çetin olacak. Yapının en iyi şekilde tamamlanıp İstanbul'un ve İstiklal Caddesi'nin kültür sanat hayatına katılmasını biz de sabırsızlıkla bekliyoruz” dedi.
 



Koleksiyonun başlangıcı 80 yıl öncesine dayanıyor. Türkiye İş Bankası, ilk kez 1940’ta sanat eseri alımına başladı. İlk tablolar İkinci Devlet Resim ve Heykel Sergisi’nden seçilen Hikmet Onat’ın “Peyzaj Ortaköy”, Şevket Dağ’ın “Rüstem Paşa Camii” ve Vecih Bereketoğlu’nun “Kayık ve Evler” isimli eserleriydi. 1940’lı yılların sonunda 23 resme ulaşan koleksiyona eser alımı 1950’lerden sonra hızlandı. İş Bankası Koleksiyonu 800’ü aşkın sanatçının, yaklaşık 2 binden fazla eseriyle bugün ülkemizin en geniş koleksiyonlarından biri olarak biliniyor. İş Bankası’nın plastik sanatlar alanındaki katkıları farklı dönemlerde, çeşitli şehirlerde hizmet veren sanat galerileriyle de pekiştirildi. İstanbul’da İş Kuleleri içinde yer alan Kibele Sanat Galerisi 2000 yılından, İktisadi Bağımsızlık Müzesi’nin 3. katında yer alan Ankara Sanat Galerisi ise 2019 yılından bu yana sanatımızın usta isimlerinin sergilerine ev sahipliği yapıyor.
 



Tarihi binaları müzeye dönüştürerek kültürel tarihi gelecek nesillere aktarmayı hedefleyen İş Bankası, bu alandaki ilk hayalini 2005 yılında hayata geçirdi. İstanbul Eminönü’nde Yenicami Şubesinde yürütülen restorasyon çalışmalarının ardından 2007 yılında bir kurum tarihi müzesi olmasının ötesinde Türkiye’nin ekonomik ve sosyal tarihçesini de gözler önüne seren Türkiye İş Bankası Müzesi açıldı. Bu değerli projeyi geçtiğimiz yıl Ankara Ulus’taki tarihi Genel Müdürlük binasında hizmete başlayan İktisadi Bağımsızlık Müzesi’nin açılışı izledi. Aynı zamanda Genç Cumhuriyet’in ekonomik açıdan yükselişinin de bir sembolü olan bu 5 katlı tarihi yapı, bugün Milli Mücadele döneminde çok zorlu koşullar üzerine inşa edilen ülke ekonomisinin dinamosu olan İş Bankası’nın deneyimini de yeni kuşaklarla paylaşmaya devam ediyor.