Postkolik_Loader
Haberi Paylaş!
POP-KÜLTÜR
02/04/2017

İstanbul’un 100 Mizah Dergisi yayımlandı!

İBB Kültür A.Ş., insanları birbirine yakınlaştıran, sosyal, kültürel, ekonomik ve siyasal yapının yansımasına imkân sağlayan mizah dergilerinin İstanbul serüvenini konu alan bir kitap yayımladı. 

İstanbul’un 100 Mizah Dergisi adıyla yayımlanan kitapta, Osmanlı döneminde yayınlanan ilk mizah dergisinden, Cumhuriyet döneminde faaliyet gösteren yayınlara ve 1960’lı yılların en popüler mizah dergilerine 100 mizah dergisi anlatılıyor. İstanbul’un 100’leri serisinin 80. kitabı olarak okuyucu ile buluşan İstanbul’un 100 Mizah Dergisi araştırmacı yazar Münevver Ünver tarafından kaleme alındı.
Kitap’ta, ilk mizah eki Terakki’den, batılı anlamda ilk bağımsız mizah dergisi Diyojen’e; ilk renkli karikatürün yayınlandığı Musavver Papağan’dan mizahın kitabı kabul edilen Musavver Şahika’ya; en aykırı ve mizahi yayın Eşek’ten, Türk mizahının yapıtaşı Aydede’ye; orada çizmeyenlerin karikatürist kabul edilmediği Akbaba’dan, bir akımın öncüsü Karakedi’ye ve son olarak mizah okulu olarak kabul edilen Dolmuş’a 100 mizah dergisi ile Türk mizahının 90 yıllık serüveni anlatılıyor.
İstanbul’un 100 Mizah Dergisi’nde dergilerin kuruluş tarihleri, kurucuları, yayın periyodu, yayın kadrosu, içerik ve ilgi çekici yazı ve çizimler kronolojik bir biçimde yer alıyor. İBB Kültür A.Ş., bu kitabın, mizah alanındaki çalışmaların da eksikliğini dikkate alarak önemli bir boşluğu doldurmasını amaçlıyor. İstanbul’un 100 Mizah Dergisi kitabı, Dede Korkut, Keloğlan, Bekri Mustafa, Kaygısız Abdal, Nasreddin Hoca, Hacivat ve Karagöz ile süregelen sözlü mizah geleneğimize 19. yüzyılda matbaanın yaygınlaşmaya başlamasıyla birlikte mizah dergilerin de dâhil olması ile başlıyor.



Kitapta, Tanzimat günümüze kadar gerek dünya mizahını taklit ederek, gerekse Türk toplumunun ihtiyacına yönelerek sürekli değişen, gelişen ve dünya standartlarını yakalayan mizah dergilerinin bu gelişimine tanık oluyoruz. Türkçe ilk mizah dergisinden itibaren 90 yıllık bir süreçte yeniliği, cesareti ve gelişimi ile Türk mizah basınına örnek olmuş 100 yayının zorlukla seçildiği kitap 1960 yılında son buluyor. 90 yıllık bu dönem, Türk mizahının başlangıcı, gelişimi ve bugünlere ulaşmasına açısından oldukça önemli kabul ediliyor.

İlk Türkçe Mizah Dergisi Diyojen!
İlk Türkçe mizah dergisi Diyojen, batıdan yaklaşık 200 sene sonra çıktı. O dönemler bulunabilen her türlü kağıda basımı yapılan ve gazete, dergi, mecmua, risale gibi farklı isimlerle çıkan yayınlarda ilanlar, bilmeceler, okuyucu mektupları ve karikatürler yer aldığı için bu kitapta hepsi “dergi” sınıfında değerlendirildi.

Mizahın Başkenti İstanbul
İstanbul’un, Türkçe mizah basınının başkenti olduğu, yurt dışında çıkarılan gazetelerin ana gayesinin de İstanbul’a gelmek olduğunun anlatıldığı kitapta Akbaba, Aydede gibi bazı mizah gazetelerinin İstanbul’u doğrudan başlıkta arka plan resmi olarak kullandığı da belirtilmiş.