Postkolik_Loader
Haberi Paylaş!
GEZİ
03/10/2019

Türkiye İş Bankası'ndan Nysa Atik Kenti'ndeki kazıları destek geldi

Kısa bir süre önce 95 yaşını kutlayan Türkiye İş Bankası, Gaziantep Zeugma, Antalya Patara, Kırşehir Kaman ve İzmir Teos’ta sürdürülen kazılara verdiği desteği Nysa ile genişletti.

Sahip olduğu coğrafi konum nedeniyle tarih boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış ülkemiz, arkeolojik açıdan dünyanın en zengin topraklarının başında geliyor. Dört bir tarafında müthiş hazineler barındıran bu bereketli topraklar, maalesef uzun yıllar hak ettiği ilgiyi göremedi. Fakat gerek arkeoloji bilincinin artması gerekse özel sektör kuruluşlarının bu alana destek vermeye başlaması, bu tablonun son yıllarda ciddi şekilde değişmesine neden oldu. Özel sektör üniversite işbirliklerinin en dikkat çeken örneklerinden biri olan ve ülkemizin arkeolojik varlığının gün yüzüne çıkarılıp kültür mirasının korunması amacıyla yürütülen çalışmalara son yıllarda ciddi katkılar sağlayan Türkiye İş Bankası, şimdi de Nysa’daki kazı çalışmalarına destek vermeye başladı. Kısa bir süre önce 95 yaşını kutlayan İş Bankası, Gaziantep Zeugma, Antalya Patara, Kırşehir Kaman ve İzmir Teos’ta sürdürülen kazılara verdiği desteği böylelikle Nysa ile genişletmiş oldu. İş Bankası’nın desteği ile yapılacak kazı çalışmalarında, Nysa Antik Kenti’nin ana caddesi olan Sütunlu Cadde’nin doğu kesimi ortaya çıkarılacak ve belgeleme, koruma, onarım, envanter oluşturulması çalışmalarının ardından gelecek kuşaklara aktarılacak.
 



Antik Karia bölgesinin önemli bir kenti olan Nysa, Aydın’ın 30 km doğusunda, Sultanhisar İlçesi’nin 3 km kuzeybatısında yer alıyor. Eskiden Karia olarak adlandırılan bölge, Helenistik devirde, MÖ 3. yüzyılın ilk yarısında Seleukos’un oğlu I. Anthiochos Soter tarafından kuruldu. Cevizli - Aydın Dağları’nın güney eteğinde kurulmuş olan Nysa, antik dönemde bugün hala önemini sürdürmekte olan İzmir-Denizli hattındaki ana ticaret yolu güzergahı üzerinde bulunuyordu. 20. yüzyılın başlarından itibaren birçok araştırmacının ilgisini çeken Nysa’nın ilk topografik kent planını 1907-1909 yılları arasında bölgede kazı ve araştırma çalışmalarını sürdüren Alman arkeolog Walther von Diest çıkardı. Ardından, Kurtuluş Savaşımız sırasında, 1921-1922 yıllarında Yunan arkeolog Konstantin Kourouniōtēs tarafından Nysa genelinde ve meclis binasında çalışmalar gerçekleştirildi. 1960’lı yıllarda İzmir Arkeoloji Müzesi, 1982-1988 yıllarında ise Aydın Arkeoloji Müzesi Nysa Tiyatrosu’nda kazı çalışmalarını yürüttü. 1990-2010 yılları arasında, Ankara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Vedat İdil başkanlığında Tiyatro, Agora, Meclis Binası, Kütüphane, Gymnasion ve Caddeler ile Akharaka kutsal alanındaki Pluto – Kore Tapınağı’nda kazı ve onarım çalışmaları gerçekleştirildi. 2012-2016 yılları arasında kentteki çalışmalar Aydın Arkeoloji Müzesi başkanlığında, Doç. Dr. Serdar Hakan Öztaner’in bilimsel danışmanlığında devam etti. 2016 yılından itibarense Nysa’nın kazı, araştırma ve restorasyon çalışmalarına Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Ankara Üniversitesi adına Doç. Dr. Serdar Hakan Öztaner’in başkanlığında devam ediliyor.
 



Nysa Antik Kenti’nde kazı, onarım ve restorasyon çalışmaları arkeolog, sanat tarihçisi, numismat, epigraf, mimar, konservatör, restoratör, antropolog, arkeometrist, jeofizik uzmanlarından ve öğrencilerden oluşan yaklaşık 30 kişilik bilimsel bir ekip tarafından yürütülüyor ve bu ekibe Sultanhisar ve çevresindeki köylerden gelen 35 kadar işçi destek veriyor. Kazı Başkanı Doç. Dr. Serdar Hakan Öztaner, kısa vadeli hedefleri arasında kentin doğu batı yöndeki ana caddesi olan Sütunlu Cadde / Cadde 1’in doğuya doğru devamının ve kentteki cadde sokak sisteminin kazı çalışmalarıyla araştırılması olduğunu söylüyor. Buna karşın orta vadede kentin özel mülkiyette kalan, henüz kazılamayan parsellerinin kamulaştırılması ve ardından kazı ve araştırmaların bu alanlara kaydırılması amaçlanıyor. Uzun vadede ise, Nysa kentinin sosyal, kültürel ve ekonomik yaşantısının renkleri olarak günümüze ulaşmış olan tüm yapılarının gerekli araştırma, kazı ve belgeleme çalışmalarının tamamlanarak, kentin tarihi, siyasi ve dini yaşantısı hakkında önemli bilgilere ulaşılması hedefleniyor. Antik dönem kaynaklarında önemli bir eğitim ve kültür kenti olduğu aktarılan Nysa’da, eğitim amaçlı kullanılan Gymnasium ile Anadolu’nun iyi korunan örneklerinden biri olan Kütüphane dikkat çeken yapılar arasında bulunuyor. Doç. Dr. Serdar Öztaner, Nysa’nın tanınırlığının artmasıyla beraber ülkemizin kültür ve turizm hayatına ciddi katkı sağlayacağını da dile getiriyor.