Postkolik_Loader
Haberi Paylaş!
POP-KÜLTÜR
08/08/2018

Okuyunca mutlu edecek 10 güzel gelişmexxx

Yerel haberler son dönemde bir hayli canımızı sıksa da, dünyada okuyunca bizleri mutlu edecek güzel gelişmeler de yaşanıyor. 


Haberleri açıp baktığınızda karşınıza döviz kuru dalgalanmaları, ekonomik sorunlar, nükleer bomba tehditleri, mülteci krizleri ve iklimsel felaketler gibi pek çok derin sorun çıkıyor. Doğal olarak bu haberler hepimizin gece uykularını kaçırıyor. Oysa dünyada bizleri mutlu edecek güzel gelişmeler de var.  Bunların 10 tanesini bu haberimizde bir araya getirdik. 


Rüzgarla aydınlanacağız
Şiddetli fırtınalarıyla meşhur İskoçya'nın kuzeydoğu kıyılarındaki derin sulara bir rüzgâr türbinleri filosu monte ediliyor. Bu 5 türbin 20 bin eve elektrik sağlayacak. Eğer her şey yolunda giderse ki bilim insanları bundan emin, bu sistemin  dünyada yaygınlaştırılması için hükümetlerle anlaşılacak. Örneğin Türkiye'de 2023'te 20 bin MW’lık rüzgâr enerjisi santrali kurulması ve 1.1 milyon evin elektrik ihtiyacı karşılanması planlanıyor. Bu uzun zamandır beklenen güzel bir haber.


Ücretsiz mis gibi güneş panelleri

İklim değişikliği gerçeği artık büyük felaketlere neden oluyor. Onca uyarılara rağmen dünya yüzleşmeyi bekledi. Şimdi de harekete geçmeye çalışıyor. Birçok ülke doğal enerji kaynaklarını verimli kullanmak için proje geliştiriyor. En büyük yatırımlardan birini Britanya yaptı. Düşük gelirli 800 binden fazla vatandaşına ücretsiz güneş paneli kuracak, insanlara enerji tasarrufu eğitimi verilecek. Bu modelleme diğer ülkelerin merceğinde... Türkiye'de de ülkenin en büyük güneş enerjisi Konya'da kurulacak. Santralden yılda yaklaşık 1,7 milyar kilovatsaat elektrik üretileceği ve 600 bin evin ihtiyacı karşılanacağı söyleniyor.


Saf toryum
Hollandalı bir enerji şirketi, nükleer güç üretmede erimiş toryum tuzları kullanımının test ediyor. Tamamen iyi niyetle! Zira  bu madde şu an kullanılan uranyuma maddesine göre silah haline getirmenin daha zor olduğu, temiz ve güvenli bir yakıt kaynağı sağlayabileceği söyleniyor. üstelik toryum bulmak daha kolay. Ekonomiyi de canlandıracağı umuluyor. 


Taze gıda ulaşılabilirliği arttı

Taze gıda eksikliği insanları obezite, şeker ve kolestrol hastalıklarına itiyor. Taze ürünlerin nakliyesi ve depolanması gibi zorluklardan dolayı taze ve sağlıklı besin kaynakları erişimde sıkıntılar var. Dünyada taze meyveye ulaşım 1961’de yıldan bu yana yüzde 15 arttı. Sağlıklı beslenme trendiyle bu çalışmaların daha da artacağı düşünülüyor. 

 


İnsanoğlu HIV'i yendi

Dünyanın uzun süre gündeminde kalan, çözüm için milyon dolarlar harcanan HIV’e karşı insanlık galip geldi. Artık tedavisinin bulunduğu geçici bir hastalık. Sağlık Metrikleri ve Değerlendirme Enstitüsü'nün raporuna göre 2015'te dünya çapında HIV virüsü kapan 36.7 milyon insan vardı. Üstelik o sayının yaklaşık 1.8 milyonu 15 yaşın altındaki çocuklardan oluşuyordu. Ancak bugün HIV’den kaynaklanan ölüm oranı, dünya nüfusunda 1000 kişide yaklaşık 0.14 kişi. Zamanında yapılan reklam kampanyaları, sosyal sorumluluk propjeleri ve hükümet desteğinin önemini bir kez daha görmüş olduk. 



Aşırı fakirlikte azalma
Günde 1.9 dolarla yaşamak zorunda kalanlara ekonomide 'olağanüstü fakirlik' deniyor. II. Dünya Savaşı'yla bu statüdeki insanlar epey artmış 1970'lerde 2 milyardan fazla kişi bu şekilde yaşamaya çalışıyordu. Sayının daha da arttığını düşünüyor olabilirsiniz ancak dünyadaki yardımlaşmanın işe yaradığını söyleyen Bill Gates'in eşi araştırmacı Melinda Gates'in açıklaması tam aksini gösteriyor. Vakıflarının verileri göre olağanüstü fakirlikte yaşamak zorunda kalan kişi sayısı 2 milyardan 705 milyona geriledi. Daha da düşeceği öngörülüyor.

 


Çocuk felci bitiyor

Doktor Jonas Edward Salk'ın keşfettiği aşı, dünyanın en büyük sorunu çocuk felcini bugün neredeyse ortadan kaldırdı. Son 17 yılda çocuk felci vakası neredeyse olmadı. Oran gittikçe düştü, sıfıra çok yaklaştı. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre 2016'da dünya çapında kayda geçen hasta sayısı 37 idi.
 


Plastik poşet önlemleri

Tüm dünya plastiğin tehdidi altında. Bu doğanı en büyük sorunlarından biri; çözünemeyen plastik poşet. Kenya'daki plastik poşet üretimi dünya geneline göre epey fazla ve çevre kirliliği kritik noktalara geldi. Sonunda, ülkede naylon poşet satan, üreten ve hatta taşımayı yasakladı. Avrupa var olan önlemlerini sıkılaştırdı. Türkiye'de de plastik poşet kullanımını azaltmak için ek ücret sisteminin uygulanacağı epeydir konuşuluyor.
 


Temiz su erişebilirliği

Hava kirliliği sorunu olan Çin hükümeti yararlı yatırımlarını sürekli ertelemenin felaketlere yol açtığını sonunda anlamaya başladı. İşe ilk olarak temiz su erişimiyle başladı. Ülke 100 milyar dolar yatırımla yaklaşık 8 bin 000 su temizleme projesi başlattı... Türkiye'de de uzun süredir "su havzaları rehabilitasyonu" uygulanıyor ancak genel sonuçları açıklayan bir rapor henüz yayınlanmadı.

 


Yiyecek kıtlığında azalma
Our World in Data’dan Max Roser’ın analiz ettiği verilere göre dünya çapında, her kıtadaki insanlar geçmişteki nesillere göre daha fazla yiyebiliyor. 1961'de ortalama gelirli biri günde 2.200 kalori tüketirken 2013'te miktar 2.900’e yükseldi. Sadece ABD'deki obez sayısının azalması dünya genelindeki dengesizliğin büyük ölçüde düşeceği söyleniyor.