Postkolik_Loader
Haberi Paylaş!
POP-KÜLTÜR
24/03/2017

9 fotoğrafla Camille Seaman’ın buzul anlatımı

Amerikalı fotoğrafçı Camille Seaman, küresel ısınmaya dikkat çekmek için buzullar üzerinde araştırma yapıyor.

Küresel ısınma, başlıca atmosfere salınan gazların neden olduğu düşünülen sera etkisinin sonucunda, Dünya üzerinde yıl boyunca kara, deniz ve havada ölçülen ortalama sıcaklıklarda görülen artışa verilen isimdir. İklim sistemi, içsel ve insani etkiler, Güneş'in periyodik aktiviteleri ve sera gazları, vb. nedenlerden etkilenmektedir. Günümüzde iklimbilimciler (klimatolog) küresel ısınma konusunda hemfikirdirler. Ve bu konuda araştırmalar yapanlar sadece bilim adamları değil; Antarktika ve Kuzey Kutbu bölgesine gidip, özel izinlerle araştırma yapan, fotoğraf veya video çeken gönüllüler de var. İşte Amerikalı fotoğrafçı Camille Seaman da onlardan biri. Kendisinin bu konuda kitapları da bulunuyor. Aşağıda onun çektiği fotoğraflar ve kendi ağzından konuyla ilgili açıklamalarını bulabilirsiniz.
Bu arada muhteşem kutup ışıkları fotoğrafları için sizi şöyle alalım. 



"Bir sanatçı olarak bağlantı benim için çok önemlidir. İşim aracılığıyla insanların doğadan ayrı olmadıklarını ve her şeyin birbirine bağlantılı olduğunu aktarmaya çalışıyorum. Antarktika'ya ilk kez 10 yıl önce gittiğimde ilk kez buz dağlarını görmüştüm. Hayran kalmıştım. Karşımda duran şeyleri anlamaya çalışırken kalbim hızla atıyor, başım dönüyordu. Etrafımdaki buz dağlarının su üzerindeki yükseklikleri yaklaşık 60 metre idi. Ve bunların nasıl yıllar boyunca kar tanelerinin üst üste toplanmasından oluştuğunu düşünmeden duramadım."


"Buz dağları, dağ buzullarından veya buz raflarından kırılarak veya koparak oluşurlar. Her buz dağının kendine özgü bir kişiliği vardır. Çeverleriyle ve tecbrübeleriyle farklı bir iletişim şekilleri vardır. Bazıları vazgeçmeyi reddeder ve acı sonlarına tutunur, bazıları ise artık dayanamayıp dramatik bir tutku krizi ile paramparça olurlar."


"Bu buzulların fotoğrafını çekerken sanki eski aile fertlerimin portrelerini yaparcasına, onları bir daha bu şekilde bulamayacağımı bilerek çekiyorum. Eridikleri zaman bu bir ölüm değil, bir son değil, ama hayat çemberindeki yolculuklarının bir devamı. Resmini çektiğim bazı buz dağları çok gençler, yani birkaç bin yıllık. Ve bazıları ise 100.000 yaşından büyük."


"Bir buz dağına baktığınızda onların izole olduklarını, ayrı ve yalnız olduklarını düşünmek kolaydır. Aynı biz insanların kendimizi böyle değerlendirdiğimiz gibi. Ama gerçek bundan çok uzaktır. Bir buz dağı erirken, onun antik atmosferini içime çekiyorum. Buz dağı erirken birçok canlı varlığı besleyen minerallerden zengin tatlı suyunu dışarıya verir."