Postkolik_Loader
Haberi Paylaş!
SANAT
04/01/2018

Müzekart ile zengin tarihimizi keşfedin

Yalnızca İş Bankası kredi kartlarının sahip olduğu Müzekart özelliği ile Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı 300'ü aşkın müze ve ören yerini ücretsiz ziyaret edebiliyorsunuz.


Tarih boyunca birçok kültüre ev sahipliği yapmış bu topraklar, gerçek manada bir müze cenneti. Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre, Bakanlığa bağlı müzelerdeki eser sayısı, üç milyonun üzerinde. Bu da demek oluyor ki, Türkiye’nin dört bir yanında görülecek milyonlarca harika şey var. Türkiye İş Bankası ile Kültür ve Turizm Bakanlığı arasında 2013 başında gerçekleşen işbirliği de işte tam olarak bunu amaçlıyor. Yerli turistlerin müze ve ören yeri ziyaretlerinin artması, ülkemizin sahip olduğu kültürel varlıkların korunması, tanıtılması ve gelecek kuşaklara aktarılmasını hedefleyen bu işbirliği, geçtiğimiz dört senede hedefini fazlasıyla tutturdu.
Malum, Müze girişlerinin pahalı olduğu genelde şikayet edilen konulardan biri. Fakat bilmeyenler için söyleyelim; yalnızca İş Bankası kredi kartlarının sahip olduğu Müzekart özelliği ile Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı 300'ü aşkın müze ve ören yerini ücretsiz ziyaret edebiliyorsunuz. İş Bankası’na ait herhangi bir kredi kartını müze veya ören yerinde ilk kullandığınız tarihte ücretsiz giriş süreciniz başlıyor ve o günden itibaren 30 gün boyunca bu özellik devam ediyor. Ücretsiz giriş için turnikeli geçiş sistemine dahil olan noktalarda kredi kartınızı turnikelerde okutmanız, turnike bulunmayan müze ve ören yerlerinde ise POS cihazlarından kartınızı okutmanız yeterli.


Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre, Türkiye’de en çok ziyaret edilen müze Ayasofya. Sanat ve mimarlık tarihi bakımından dünyanın en önde gelen anıtlardan biri olan Ayasofya Müzesi, 916 yıl kilise olarak kaldıktan sonra, 1453’te İstanbul'un fethiyle camiye çevrildi ve 482 yıl da cami olarak kullanıldı. Yılda 3.5 milyon ziyaretçi çeken Ayasofya, 1935’ten bu yana da müze olarak faaliyet gösteriyor. Ayasofya’nın ardından ikinci sırada Topkapı Sarayı Müzesi geliyor. Fatih Sultan Mehmed’in İstanbul’u fethetmesinden sonra 1460 yıllarında yapımına başlanan ve 1478 yılında tamamlanan saray, Cumhuriyetinin ilanından sonra, 1924’te müzeye dönüştürüldü ve Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk müzesi oldu. Bu arada yılda yaklaşık 1 milyon ziyaretçi çeken Topkapı Sarayı Harem Dairesi’nin ayrı bir müze olarak kabul edildiğini ve listede dördüncü sırada olduğunu belirtelim. Listenin üçüncü sırasında ise Konya Mevlana Müzesi var. 2.5 milyona yaklaşan ziyaretçi sayısıyla, Türkiye’nin en çok ziyaret edilen müzelerinden olan Konya Mevlana Müzesi, Mevlana Celaleddin Rumi'nin Kubbe-i Harda (Yeşil Kubbe) olarak anılan türbesi, dergâh eşyaları, değerli elyazmalarının dışında bugünkü kemanların öncüsü olarak kabul edilen sekiz telli keman ve Galileo'nun asıldığı dönemde astronomi dersleri vermek için kullanılmış olan küresi ile ünlü. Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre, en popüler beşinci müze ise, İstanbul Arkeoloji Müzeleri. Kabaca yılda 400 bin kişinin ziyaret ettiği müze, çeşitli kültürlere ait bir milyonu aşkın eserle, dünyanın en büyük müzeleri arasında yer alıyor. Bu harika müzeyi hala ziyaret etmediyseniz, inanın çok şey kaçırıyorsunuz.

EN POPÜLER ÖRENYERLERİ
Bu arada Müzekart ile ücretsiz gezebileceğiniz harika örenyerleri olduğunu da unutmayın. Ören yeri dediğimizde eski uygarlıklardan kalan alıntılar ifade ediliyor bildiğiniz gibi. Kültür ve Turizm Bakanlığı istatistiklerine göre, Türkiye’de en çok ziyaret edilen örenyeri Pamukkale (Hierapolis). Onu çok az bir farkla İzmir Efes takip ediyor. MÖ 5. bin yıla kadar giden tarihi boyunca uygarlık, bilim, kültür ve sanat alanlarında her zaman önemli rol oynayan Efes, yılda ortalama 1,5 milyon kişinin ziyaret ettiği önemli bir turizm merkezi. Efes’in ardından en çok ziyaretçi alan yer ise Nevşehir Göreme. M.S. IV. yüzyıldan XIII. yüzyıla kadar yoğun bir şekilde manastır hayatına ev sahipliği eden bu kaya yerleşim yeri, son yıllarda Türkiye’nin en popüler turizm merkezlerinden biri. Bu yüzden Kapodokya’ya yolunuz düşürse UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi’nde yer alan bu yeri kesinlikle ıskalamayın!