Postkolik_Loader
Haberi Paylaş!
RÖPORTAJ
29/06/2020

Deezer Türkiye CEO'su Tarek Mounir, Deezer'ın hedeflerini anlattı

Türkçe uygulamasını güncelleyen Deezer, 56 milyon parçalık arşivini Türkçe müzikle de güçlendirdi. Deezer Ortadoğu, Kuzey Avrupa ve Türkiye CEO’su Tarek Mounir, sorularımızı yanıtladı.

Öncelikle Deezer hakkında bilgi verebilir misiniz?
Tüm dünyada 180 ülkedeyiz. Girdiğimiz pazarlarda dengeleri değiştiren bir markayız ve Fransa’da 1’inci, Brezilya’da 2’inci sıradayız. Ayrıca Almanya’daki en hızlı büyüyen müzik yayını uygulaması olduk. MENAT pazarına Ekim 2018 tarihinde giriş yaptık. 2019 yılı boyunca uygulamamıza yatırım yaptık, Türkçe müzik arşivimizi genişletmek için DMC Avrupa, Sony Müzik, Universal Müzik ve çeşitli yerel ve global markalar ile anlaşmalar yaptık. Türkiye’deki müzik ekibimiz buradaki müzik tutkunlarına özel olarak playlistler oluşturdular. Bugün Deezer’da 400 binden fazla Türkçe parça bulunuyor, ayrıca 56 milyon şarkı ile dünyanın en geniş müzik arşivine sahibiz.

Spotify gibi son derece zorlu bir rakibiniz var, sizi farklı kılan nedir?
Çok yerel bir yaklaşımla hareket ediyoruz. Profesyonel müzik editörlerinden oluşan ekibimiz sayesinde playlistler oluşturma ve müzik düzenleme konusunda benzeri olmayan bir yaklaşıma sahibiz. Müzik tutkunlarının endişelenmesine gerek yok çünkü biz onlara ne dinlemeleri gerektiğini dayatan bir şirket değiliz. Yerel sanatçıların ürettiği müzikleri tanıtmak için onlarla çok yakın çalışıyoruz ve her nerede olursa olsun insanların dinledikleri tüm müzik türlerini kucaklıyoruz. Ayrıca benzersiz bir özellik olan Flow isimli akıllı algoritmamız sayesinde size özel olarak halihazırda sevdiğiniz şarkıların ve seveceğiniz yeni şarkıların karışımını sunuyoruz. Sezgisel ve tescilli olan bu algoritma, eski sevilen şarkıların yanı sıra editörlerimizin yeni önerilerine dayalı olarak gerçek zamanlı olarak uyarlanan sonsuz, sürekli değişen bir şarkı akışı oluşturuyor.

 




Türkiye pazarından beklentileriniz nelerdir?
Türkiye, 54 milyon dolarlık müzik yayını servisi pazarıyla MENAT'ın en gelişmiş pazarlarından biridir. Küresel olarak müzik yayını servislerinin kullanım yaygınlığının hala düşük olduğunu söylemeliyim. ABD'de bu oran % 20, İngiltere'de yaklaşık % 14-15 ve MENAT Bölgesi’nde % 2'nin altında. Türkiye'nin ise büyük bir potansiyeli var. Türkiye pazarı için ne gibi aktiviteler planlıyorsunuz? Türkiye’deki ilk kampanyamıza Mayıs ayında başladık. Yakın zamanda Turkcell’in ödeme ve e-para hizmeti şirketi Paycell ile birlikte çalışmaya başladık. Bu da Türkiye’deki kullanıcılarımızın Deezer Premium, Family veya HiFi paketleri için PayCell hesapları aracılığıyla kolayca ödeme yapabilecekleri anlamına geliyor. Önceliğimiz yeni müzikler ve podcast'ler ekleyerek arşivimizi genişletmeye devam etmek ve yerel ekibimizi büyütmek olacak.

Pandemi süreci online müzik sektörünü nasıl etkiledi?
Günlük olarak şehir içinde yaptığımız yolculukların ve dışarıda kaldığımız sürenin azalması müzik dinleme saatlerimizi değiştirdi. Türkiye’de müziğin en çok dinlendiği saatler hafta içi sabah 8:00-9:00’dan 12:00- 13:00 arasına kaydı. Hafta sonları ise kullanıcılar dijital içeriklerini öğleden sonra dinliyor. Bu daha önce görmediğimiz bir eğilim. Normalde Cuma günleri müzik dinleme sürelerinde gördüğümüz zirve sosyal aktivitelerin durması ile yok oldu. İlk defa her gün aynı görünüyor. Karantina ilan edilmesi ile birlikte tüm bölgedeki kullanıcıların ilk eğilimi daha az müzik dinlemek oldu. Ancak bir hafta sonra süreler tekrar artmaya başladı. Türkiye’de ise durum farklıydı. Verilerimize göre Türkiye’de sokağa çıkma kısıtlamaları ile hemen hemen aynı anda müzik dinleme oranı yüzde 18 arttı.
 




Bu tablo karşısında özel bir stratejiniz oldu mu?
Bu durum, yeni yaşam tarzına uyum sağlayıp ruh halimizi yükseltecek içerikler için de daha fazla talep anlamına geliyordu. ‘Stay At Home’ ( Evde kal) kanalımız açıldığı hafta “Chill At Home” ( Evde rahatla) gibi müzik listelerimizin dinlenmesi yüzde 40 oranında arttı. “Happy Hits” (Mutlu hitler) listesinin dinlenme oranı ise tüm bölgede yüzde 200 arttı. Ayrıca fonksiyonel müzik listelerimizin de tercih edilmesinde önemli bir artış gözlemledik. Bir çoğumuzun evden çalışmaya başlamasıyla Deezer’ın ‘Work From Home’ listesinin dinlenmesi yüzde 400 oranında arttı. Öte yandan evde kapalı kalmış olsak da fitness ve egzersiz önceliğimiz olmaya devam etti. “Home Workout” (Evde Antrenman) en çok dinlenilen şarkı listesi oldu.

Abonelik planları ve ücretlerinden bahseder misiniz?
Reklamlarla desteklenen ücretsiz paketimize ek olarak üç farklı abonelik planımız bulunuyor: Premium, Aile ve Hi-Fi. Premimum üyeliğin fiyatı aylık 17.99 TL, altı farklı hesabın kullanabildiği Family üyeliğin bedeli 17.99 TL, 16-Bit/44.1 kHz CD kalitesinde ses akışı sağlayan Hi-Fi üyeliğin bedeli ise 26.99 TL.