Postkolik_Loader
Haberi Paylaş!
RÖPORTAJ
17/04/2019

Carre D’Artistes İstanbul kurucusu Seval Dakman hedeflerini anlattı

Dünyanın en büyük çağdaş sanat galeri zinciri Carre D’Artistes, Türkiye’de de vites büyüttü. Carre D’Artistes İstanbul Kurucusu Seval Dakman ile ulaşılabilir sanat olgusunu konuştuk.


Bize biraz Carre D’Artistes'i anlatabilir misin?
Carre D’Artistes, 50’den fazla başkentte faaliyet gösteren dünyanın en büyük çağdaş sanat galeri zinciridir. ‘Sanatı demokratikleştirmek’ söylemiyle yola çıkan, sanat piyasasının en yeni trendi, Türkiye için ise yeni ve gelişmekte olan bir konseptiz. Güney Fransa doğumlu galerimizde, İstanbul’da Beyoğlu’nda ve Fairmont Quasar’da sanatseverlere hizmet veriyoruz. Tüm dünyada hızla yaygınlaşan ulaşılabilir sanat konseptinin Türkiye'deki tek temsilcisiyiz. Galerimiz, bünyesinde birçok uluslararası ve yerli sanatçı bulunduruyor. Orijinal ve imzalı sanat eserlerini ulaşılabilir fiyatlarla sanatseverlerin beğenisine sunuyoruz. Galerimizin bir başka özelliği de çatımız altında bulunan sanatçıların, eserlerini başka ülkelerde de sergileme şansı bulabilmesi. Her ay galerimizden bir sanatçı bir diğer dünya şehrindeki Carré D'Artistes’te yer alıyor. Aynı şekilde bir başka ülkedeki sanatçılar da İstanbul’daki şubelerimizde oluyor. Bu sayede Türk koleksiyoner ve sanatseverler, yeni ve yabancı sanatçıların eserleriyle buluşma fırsatı bulabiliyor. Böylelikle Türk sanatçılarımızı da dünya sanat piyasasına taşımak için kanal oluşturuyoruz. Genç, yeni, yetenekli ve dünya çapında değeri olan sanatçılarımızın eserlerini dünyanın önemli şehirlerinde sergileme imkanı sağlıyoruz.
 


Carre D’Artistes İstanbul ne zaman faaliyete geçti?
Carre D’Artistes İstanbul, 2014’te kuruldu ve açılır açılmaz da çok güzel tepkiler aldı. Hatta sanat alıcısı olmayan pek çok kişiyi koleksiyoner bile yaptık. Ülkemizin geçirdiği kötü dönemler, her sektör gibi bizi de etkiledi. Fakat yaptığım işe duyduğum heyecan ve aşk, işime daha çok yoğunlaşmama neden oldu. Geçtiğimiz yıl Fairmont Quasar’da ikinci galeriyi açarak zor dönemlerde büyüme gösterdik ve bir kez daha işin doğruluğuna inandık.

Sanatseverler Carre D’Artistes İstanbul’da neleri bulabiliyor?
Beyoğlu galerimizde 14 sanatçımız, Fairmont Quasar’daki galerimizde ise yedi sanatçımız bulunuyor. Galerilerimizde sanatçıların dört farklı ebatta orijinal ve imzalı eserleri sergileniyor, ayrıca sanatçılara üretim özgürlüğü sağlayarak diledikleri tarz ve teknikle çalışma imkânı veriyoruz. 500 TL’den başlayan orijinal ve imzalı eserlerimizle herkesi sanat alıcısı olmaya davet ediyoruz. Dünyanın dört bir yanındaki sanatçıların eserlerini 14 farklı tarz ve teknikte sergiliyor ve ziyaretçilerimizi her seferinde mevcut sanatçılarımıza ek olarak farklı bir çağdaş sanatçıyı ve eserlerini keşfetmeye davet ediyoruz.
 

Ulaşılabilir sanat pazarı ne demek?
Ulaşılabilir sanat pazarı, fiyatları 500 TL ile 20 bin TL arasında yer alan eserlere ulaşılabilen galerileri kapsar. Sanatı lüks tüketim anlayışından çıkarmak için zamanın ihtiyacı olarak ortaya çıkmış bir sistemdir. Dünyada bu konsepte ilgi çok büyük. Türkiye’de ise geleceği çok parlak, henüz yeni doğmuş bir bebek diyebiliriz.


Sisteminizde hangi Türk sanatçıları var?
Müzisyen ve film yönetmeni kimliğiyle de bilinen başarılı ressam Mehmet Güreli’nin temsilciğini yapıyoruz. Eserlerinde, modern bir tarih yorumu yapan İrfan Yavru da sistemimizde. Fransa’da seçici bir kurul tarafından her yıl 2000’in üstünde sanatçı başvuruyor ve sadece 10 sanatçı aralarından seçiliyor. Amacımız ülkemizden daha çok sanatçıyı sisteme ekleyerek dünyaya sunabilmek.

Galerinizde en çok hangi sanatçılar ilgi görüyor?
Yabancılar Türk sanatçıları, Türk alıcılar da yabancı sanatçıların eserlerini tercih ediyor. Bizi yurtdışından tanıyarak gelen çok sayıda müşterimiz var. Sanatseverler dünyanın dört bir yanındaki Carré D’Artistes’lerden eserler alabiliyor. Eskiden popüler olan kartpostal toplamak gibi alışkanlıklar, yerini ulaşılabilir sanat koleksiyonerliğine bıraktı. Ayrıca sanatçıların eserleri dünyayı gezdiği için bir Türk, Çinli, Fransız ve Amerikalı sanatsever aynı sanatçının eserlerini evine asabiliyor.

Bundan sonrası için planlarınız neler?
Hedefim önümüzdeki yıl iki galeri daha açmak; birini yine İstanbul’da, diğerini ise başka bir şehirde açmayı planlıyorum. Bilinen klasik galericilik anlayışını değiştirmek ve dünya trendlerini burada hayata geçirmek istiyorum. Galeriler daha çok sanat ajansı gibi çalışmalı anlayışını burada geliştirmeye çalışıyorum. En büyük hedefim ise, herkesin evinde bir sanat eserine sahip olması.