Postkolik_Loader
Haberi Paylaş!
RÖPORTAJ
02/08/2018

Başak Erdemir'den harika duvar tabakları

Başak Erdemir, tabakların üzerine çizdiği harika kadın illüstrasyonlarıyla adından söz ettiriyor. Yetenekli ressam ile çizgi rutinini ve ilhamlarını konuştuk.


Öncelikle bize kendinden bahseder misin?
1983 doğumluyum ve İstanbul’da yaşıyorum. Kendimi bildim bileli hem yazıyorum hem de çiziyorum. Yakın zamana kadar bisiklete binmek büyük tutkumdu; fakat İstanbul’da maalesef devam ettiremedim. Şimdi arada sırada rüyamda bisiklete bindiğimi görüyorum. Bunun yanında büyük hayvan severim. Kedilerim de en değerlilerim; isimleri Futo, Monet ve Matissee. Anı ve gezi kitapları okumayı, seyahat yazıları yazmayı seviyorum. Ayhan Sicimoğlu, Zülfü Livaneli ve Güliz Sururi hem hayatlarıyla hem sanatlarıyla çok sevdiğim bana ilham veren sanatçılar.
 


Seni çizmeye ne yönlendirdi?
Aslına bakarsanız zaten hep çiziyordum. Bir olay ya da durum sonrasında çizmeye başlamadım. Büyük ihtimalle ressam olan dedemin ve annemin üzerimde derin etkisi var. İnsan büyürken etrafından etkileniyor ve ona göre şekilleniyor.

Ne zamandır tabak boyuyorsun?
Yaklaşık üç yıldır. Duvar tabaklarını dekorasyonda çok seviyorum. Açıkçası romantik ve güzel de buluyorum. Bu yüzden kağıda resmettiklerimi ilk önce duvar tabaklarında görmek istedim. Kadın suretlerinden oluşan duvar tabaklarını yanı sıra seramik çalışmalarımda da bol bol sofra ve duvar tabağı bulunuyor. Onların üzerlerine de yine her çalışmamda kullandığım desenler, kadınlar ve kaktüsler yoğunlukta.
 


Bir tabak tasarımı ne kadar zamanını alıyor?
Belirli bir süre veremem; bazen bir saat bazen ise üç saat sürüyor. Aslında yaparken şekilleniyor kafamda desenler. Silip hepsini baştan yaptığım da çok olmuştur. Eğer konu resimse bazen bir gün bazen bir ay sürer; çok değişkendir. Ama yapacağın şeyin kafanda belirmesi en önemli kısmı tabii.

Her tabaktan bir tane mi yapıyorsun, yoksa aynısından çizebiliyor musun?
Hayır hepsi tek. Sadece saç modellerinden dolayı benzedikleri oluyor.
 


Tabaklar ve posterler dışında neler yapıyorsun?
Bazen kağıt, bazen tuval, bazen de duvar… Fakat en başta yaptığım şey resim. Sadece kullandığım malzemeler değişiyor. Ben yaptığım şeyi salt resim olarak görüyorum. Ama daha da açacak olursam tuvallerim, kağıt üzerine yaptığım resimlerim, seramik çalışmalarım, kumaş üzerine iplik ve boya ile yaptığım işlerim ve en çok bilinen işlerimden; kadın suretlerinden oluşan duvar tabaklarım var. Çalışırken her gün yeni bir şey öğreniyorum, yeni bir malzeme tanıyorum bu heyecanım umarım her zaman devam eder. Mesela iki yazdır taşlar boyayıp sokaklara ve koylara bırakıyorum.

Nerelerde yaptın bu çalışmaları?
Paros’ta, Folegandros’ta, Atina’ta, İstanbul’da, Sicilya’da ve Bodrum’da var şimdilik. Bunun yanı sıra belli aralıklarla tabak boyama ve cross stitch atölyeleri düzenliyorum. Kışın daha çok İstanbul’da Akaretler’deki Slow Public’te ve Balat’taki Olmadık Projeler Atölyesi’nde gerçekleştiriyoruz. Bu yaz Bodrum Off Gümüşlük’te de çok eğlenceli workshop’lar düzenlemeye başladık.
 


Çizimlerinde kadınları ön planda tutmanın bir nedeni var mı? 
Aslında ilkokuldan başlayarak üniversite zamanındaki çizimlerime kadar bakıyorum da hep kadın figürleri çizmişim. Çizimleri yan yana koyduğumda onların da benimle birlikte olgunlaştığını fark edebiliyorum. Zamanla daha boyutsuz, yalın, duyguyu ön plana çıkarmaya çalıştığım tasarımlar yaptığımı görüyorum.

Sana neler ilham verir?
En büyük ilham kaynağım kadınlar. Kadın olmaktan ve kadın çizmekten son derece memnuniyet duyuyorum. Gezdiğim şehirlerin, tanıştığım insanların ve hayallerimin de bu kadınları yaratmamda önemli etkisi var. 
 

 


Çizim yapmadan önce uyguladığın ritüeller var mı, mesela müzik dinlemek ya da sessiz bir ortam oluşturmak gibi.
Sessiz bir ortamda yalnız çalışmayı seviyorum. Müzik ya da daha önce defalarca izlediğim-sevdiğim bir filmin fonda olmasını da seviyorum. Bir de kahve içerim.

Tasarımlarını nerede bulabiliriz ve fiyat aralıkları neler?
Slow Public, Olmadık Projeler Atölyesi, Zmix, makeitupto.com ve Satsuma app’de tasarımlarım bulunabilir. Duvar tabaklarının fiyatı 135 ile 180 TL arasında değişiyor. Diğer tüm çalışmalarım ise çok çeşitli. Bana Floripa Artworks Instagram hesabımdan ulaşabilirsiniz. Ayrıca basakerdemir.com’dan da çalışmalarımı inceleyebilirsiniz.