Postkolik_Loader
Haberi Paylaş!
POP-KÜLTÜR
01/01/2017

Erol Deneç sergisi İş Sanat Kibele Galerisi’nde

Dünyaca ünlü ressam Erol Deneç, 55 yıllık sanat yaşamının en değerli çalışmalarını 5 Ocak-18 Şubat tarihleri arasında İş Sanat Kibele Galerisi’nde sergiliyor.

Fantastik dünyaya ilginiz varsa, İş Sanat Kibele Galerisi’nde kaçırmamanız gereken muhteşem bir sergi var. Fantastik gerçekçilik akımının dünyaca ünlü ismi Ressam Erol Deneç, 55 yıllık sanat yaşamının en değerli çalışmalarını 5 Ocak–18 Şubat tarihleri arasında İş Sanat Kibele Galerisi’nde sergiliyor. Bu harika serginin detaylarına girmeden evvel, sizlere önce kısaca fantastik gerçekçilik ekolünün geçmişinden söz etmek isteriz.
Bu sıra dışı ekol, 1940’ların ortasında Ernst Fuchs liderliğinde bir grup Viyanalı ressam tarafından yaratıldı. Mistik dünyaya ve büyüye fena halde meraklı olan bu ressamlar, Ortaçağ dönemiyle 19. yüzyılın fantastik sanatını ve sürrealizmin bazı öğelerini birleştirip, o güne dek pek görülmeyen bir resim dili oluşturdular. İlk zamanlar çok da uzak olmadıkları Sürrealist ressamlarla ortak sergilere katıldılar. Tanınmaya başladıktan ve “Fantastik Realistler” olarak adlandırıldıktan sonra ise, yavaş yavaş kendi sergilerini açmaya başladılar. 60’lı yıllara gelindiğinde dünyaca ünlenen bu ekolün önemli temsilcileri arasında Arik Brauer, Rudolf Hausner, Wolfgang Hutter, Anton Lehmden, Zeev Kun ve Fritz Janschka gibi isimler vardı.



Peki, nasıl oldu da genç bir Türk ressamının yolu bu isimlerle kesişti? Ve daha da önemlisi, nasıl oldu da Deneç bu ekolün dünyadaki en önemli temsilcilerinden birine dönüşüverdi? Bu soruların cevabını öğrenmek için gelin Deneç’in sıra dışı hayat hikayesine bakalım.



1941’de İstanbul dünyaya gelen Erol Deneç, Kadırga İlkokulu ve Gedikpaşa Ortaokulu’nda öğrenim gördükten sonra Matbaacılık Meslek Okulu’na gitti. Bu dönemde müzik ile ilgilenmeye başladı; keman ve ud çalmayı öğrendi. Lise öğrenimini tamamladıktan sonra, bugünkü adı Mimar Sinan Üniversitesi olan Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu’na giden Deneç, 1962 yılında, o dönemde üniversitede misafir sanatçı olarak bulunan Anton Lehmden ile tanıştı. Avusturyalı ressam, Deneç’in çalışmalarını fantastik gerçekçilik akımına oldukça yakın bulduğundan kendisiyle özel olarak ilgilendi. Bu yakınlaşma kısa süre sonra da Deneç’e Viyana kapılarını açtı. 



Fantastik resim ekolünün yaşayan en büyük ressamı olan ve aynı zamanda Viyana Fantastik Resim Okulu’nun kurucusu olan Prof. Ernst Fuchs’un özel davetiyle 1964’te Viyana’ya yerleşen Deneç, böylelikle fantastik gerçekçilik akımının ilk Türk temsilcisi oldu. Fuchs, Deneç’in yeteneğinden öylesine etkilenmişti ki, tren biletini kendi cebinden karşılamakla kalmadı, maddi durumu yetersiz olan genç Türk ressamı aylarca evinde misafir bile etti. Fakat o da bu güveni boşa çıkarmamak adına kısa sürede hızlı bir gelişim gösterdi.



İlk sergilerini Viyana’da açan Deneç’in çalışmaları 1965-1969 yıllarında Viyana Güzel Sanatlar Akademisi tarafından Meister Ödülü’ne değer bulundu. Avusturya’da her yıl dalındaki en iyi ressama verilen Meister Ödülü’nü 1967 ve 1968 yıllarında üst üste alarak fantastik resimde adını dünyaya duyuran Deneç, bu süreçte dünyaca ünlü ressamlarla karma sergilere katıldı. 1971 yılında hakkında bir belgesel film bile çekildi. Film, başta Viyana 20. Yüzyıl Modern Sanat Müzesi olmak üzere birçok önemli merkezde gösterildi. Deneç hakkındaki ikinci belgesel film ise, 1982 yılında Wolfgang Lezowsky tarafından çekildi ve birçok Avrupa ülkesinde yayınlandı. Ünlü ressam, 1989 yılında ise Türkiye’ye dönüş yaptı.



5 OCAK’TA AÇILIYOR
55 yıllık kariyerinde 150’nin üzerinde sergiye imza atan Erol Deneç’in eserleri, Viyana’daki Albertina ve Belvedere müzelerinin yanı sıra Viyana Şehir Koleksiyonu ile Almanya, Avusturya, Fransa, İtalya ve Türkiye’deki bazı özel koleksiyonlarda yer alıyor. İş Sanat Kibele Galerisi’nde 5 Ocak’ta başlayacak ve 18 Şubat’a kadar sürecek Erol Deneç Retrospektif Sergisi ise, sanatçının son dönemde gerçekleştireceği en kapsamlı çalışması olarak dikkat çekiyor.



Ziyaretçilerin ücretsiz gezebileceği sergide, Deneç’in çok sayıda çalışmasını görmek mümkün olacak. Bu sergi için oldukça heyecanlı olduğunu söyleyen Deneç, duygularını “Hayatımı resim satarak kazanan biri olarak şunu söyleyebilirim ki, en beğendiğim çalışmalarım garip bir şekilde bugüne kadar satılmadı. Bu yüzden kariyerimin adeta bir özeti olacak bu sergi, benim kişisel olarak en beğendiğim bazı çalışmalarımı da içeriyor” şeklinde aktardı.