Postkolik_Loader
Haberi Paylaş!
POP-KÜLTÜR
07/08/2018

Asterix ve Red Kit'in yaratıcısı Rene Goscinny kimdir?

14 Ağustos çizgi roman dünyasının en önemli isimlerinden Rene Goscinny'nin doğum günü. Asterix ve Red Kit'in babası olan Fransız yazar ve çizer Goscinny'i yakından tanıyalım.


Avrupa çizgi romanının en çok tanınan iki eseri olan Asterix ve Lucky Luke‘u (Red Kit) yaratıcısı Fransız çizgi roman yazarı, editörü ve mizahçı. Eserleri 20’den fazla dile çevrilen yazar, çizgiroman dünyasının en büyük ödülü olan Eisner Ödülü‘nün sahibidir.

 


1945'te 141. Alpine Piyade Bölüğü‘nde onbaşı olarak görev aldı. Kısa sürede çizime olan yeteneğini fark edildi ve bölüğün resmedicisi olarak görevlendirildi. O zamanlarda ordu için pek çok poster ve bildirge hazırladı.

 


1947 yılında New York‘a dönen Goscinny, ilk çizgi romanı The Girl with The Eyes of Gold‘u yayınladı. Ancak parasız birkaç yıl geçirmek zorunda kaldı. Sonunda 1948'de ufak bir radyo istasyonunda çalışmaya başladı.
 


World Press Agency adlı bir basın ajansında çalışmaya başladığında Spirpu ve Pilote dergilerinde yayınlanan Lucky Luke ya da ülkemizde bilinen adıyla Red Kit üzerinde çalışmaya başladı. İlk 1955'te yayınlanan Red Kit‘i Goscinny yazıyor, Morris ise çiziyordu.

 


Goscinny’nin Red Kit sonrasında dünyaya getirdiği eserler arasında en bilineni ise Asterix oldu. Roma İmparatoru’na kafa tutan bir avuç Galyalı köylünün başından geçenlerin anlatıldığı Asterix, Red Kit ile beraber Amerika ve Türkiye‘de en fazla tanınan Avrupa kökenli çizgi roman olma unvanını elde etti. Red Kit ve Asterix'i ölümüne kadar yazmaya devam eden Goscinny’nin bu eserleri 22 dile çevrildi; bu kendi alanında bir rekordu.


Rene Goscinny, 5 Kasım 1977 tarihinde, Paris‘de geçirdiği kalp krizi sonucunda hayata gözlerini yumdu. Ölümünden sonra yarım kalan eserleri Red Kit ve Asterix başka yazarlar tarafından devam ettirildiyse de hayranları tarafından asla Goscinny’nin yazdıkları kadar kabul görmedi.
 


Ölümünden sonra sinema eserlerinin tamamı için César Ödülü'ne layık görüldü.