Postkolik_Loader
Haberi Paylaş!
POP-KÜLTÜR
14/01/2017

Metal Yoga mı olur mu demeyin

Ne yogadan vazgeçerim ne metalden diyenler için Yoga Eğitmeni Rana Ortan Rage Yoga ve Metal Yoga'yı anlatıyor.

Zaman içinde yoga ekolleri de günümüz modern dünyasının eğilimlerinden nasibini aldı. Kaşınızda iki son örnek. Sizi son yıllarda öne çıkan ve geleneksel yoga ekollerini farklı yorumlayan iki akım olan Doom Metal Yoga ve Rage Yoga ile tanıştıralım. 



Rage Yoga’nın kurucusu, yoga eğitmeni Linsay Istace, özel hayatında yaşadıklarından yola çıkarak bu tarzı oluşturmuş. Vinyasa akış stilinde, metal, blues ve rock müzik eşliğinde yapılan derslerde, espiri yapmak, kahkaha atmak, öfkeyi dışarıya vurmak için lanet okumak, argo kelimeler kullanmak serbest. Ders mekanı yoga stüdyoları yerine pub mekanlarının arkası, bira içmek de serbest. Amaç sarhoş olmak ya da kendini kaybetmek değil, insanların rahat hissedecekleri bir ortam yaratarak, hislerini ve düşüncelerini sansürlemeden ortaya dökmelerini, içlerini boşaltmalarını sağlamak.



Diğer ekol ise Doom Metal Yoga. İlk bakışta Metal müzik eşliğinde yoga yapmak iç huzuru bulmak için biçilmiş kaftan gibi durmasa da müziğin, gürültülü, yavaş, güçlü ve epik atmosferi yoganın Orta Yolu bulma felsefesi (“Finding the Middle Path”) ile örtüşüyor. Nasıl mı? Yogadaki güç ve nezaket, çaba ve teslimiyet, tutunma ve bırakabilme arasındaki orta yol, metal müzikte güç ve kırılganlık arasındaki dengeye, yüksek volumlu kaotik müziğin içinde sukuneti bulma arayışına dönüşüyor. Metal müzik tutkunlarının yanısıra farklı bir atmosferde yoga deneyimi yaşamak isteyenlerin de oldukça ilgisini çeken bu akım günden güne yaygınlaşıyor.

Rana Ortan, daha önce de uyku sorunu yaşayanlar için evde herkesin kolaylıkla yapabileceği yoga hareketlerini göstermişti. Okumanızı tavsiye ederiz.