Postkolik_Loader
Haberi Paylaş!
GEZİ
29/05/2017

Avrupa’nın en büyük buzul parçasından 14 muhteşem fotoğraf

İngiliz foto muhabiri Einar Runar Sigurdsson, ekibiyle birlikte küresel ısınmayla ilgili bir araştırma için İzlanda’ya gitmiş ve harika fotoğraflarla geri dönmüş.

Küresel ısınma, pek çoğunuzun bildiği üzere; başlıca atmosfere salınan gazların neden olduğu düşünülen sera etkisinin sonucunda, dünya üzerinde yıl boyunca kara, deniz ve havada ölçülen ortalama sıcaklıklarda görülen artışa verilen isim. İklim sistemi, içsel ve insani etkiler, Güneş'in periyodik aktiviteleri ve sera gazları, vb. nedenlerden etkilenmektedir. Günümüzde iklimbilimciler (klimatolog) küresel ısınma konusunda hemfikirdirler.
50 yıldır saptanabilir duruma gelmiş ve önem kazanmış olan küresel ısınma konusunda en net veriler buzullardan elde edilmektedir. Buzul, dağ zirvelerinde yaz kış erimeyen ve yer çekiminin etkisiyle yer değiştiren büyük kar ve buz kütlesidir. Eğimli arazilerde yıllar boyunca biriken kar kütlesinin önce buzkar, sonra da buza dönüşmesiyle oluşur. Buzullar okyanuslardan sonra dünya üzerindeki ikinci büyük su deposu ve en büyük tatlı su deposudur, tatlı suyun % 98,5'ini oluştururlar. Hemen hemen her kıtada buzullara rastlanır. Dünyanın belirli bölgeleri, bütün yıl erimeyen ve "buzul" adını alan buzlarla kaplıdır.
Küresel ısınma nedeniyle buzullardaki erimelerin başladığı saptanmıştır. İngiliz foto muhabiri Einar Runar Sigurdsson, ekibiyle birlikte küresel ısınmayla ilgili bir araştırma için İzlanda’ya gitmiş ve eriyen buzullarla ilgili veriler toplamış. Bu sırada Avrupa’nın en büyük buzulunun içine girerek harika fotoğraflar çekmeyi de ihmal etmemiş...
Bu arada buzullarla ilgili haber arşivimize şuradan ulaşabilirsiniz.