Postkolik_Loader
Haberi Paylaş!
DİZİ
01/10/2018

İlk kez izleyecekler için 10 maddede Doctor Who efsanesi

Televizyon tarihinin en uzun soluklu yapımlarından biri olan Doctor Who'yu ne kadar yakından tanıyorsunuz? Bu muhteşem diziyle henüz tanışmamış olanları 10 maddde kısa bir Doctor Who turuna çıkarıyoruz.

Televizyon dünyası -özellikle de bilim kurgu türü- her ne kadar Amerika'nın tekelinde gibi gözükse de İngiltere bu janra öyle bir katkıda bulunmuştur ki Amerikalılar bile önünde hizaya geçip selam durmak zorunda kalmıştır. Tahmin edebileceğiniz gibi Doctor Who’dan söz ediyoruz. Televizyon tarihinin en uzun soluklu yapımlarından biri olan Doctor Who, önümüzdeki yıl 13. sezonuyla ekranlara dönecek. 1963 yılında BBC ekranlarında ilk bölümü yayınlanan Doctor Who, hali hazırda dünyanın en uzun soluklu dizisi unvanını elinde bulunduruyor. Hatta bu rekoru ile Guinness Rekorlar Kitabı’na bile girmeyi başardı. Henüz bu özel diziyle tanışmamış Postkolik okuyucuları için Doctor Who'ya yakından baktık:

1963'te ilk bölümü yayınlanan Doctor Who, hali hazırda dünyanın en uzun soluklu dizisi unvanını elinde bulunduruyor. Hatta bu rekoru ile Guinness Rekorlar Kitabı’na bile girmeyi başardı. 1963-1989 yılları arasında 26 yıl aralıksız oynayan Doctor Who, 2005’de tekrar ekranlara döndü. Bu yüzden 1963-1989 dönemi klasik, 2005 ve sonrası ise modern seri olarak kabul edilir. 
 


Dizi, yaptığı zaman yolculukları sayesinde kötülerle savaşan Doktor adlı bir karakterin etrafında döner. Doktor, evrendeki en eski ve güçlü medeniyet olan Gallifrey gezegenindendir ve oradaki tüm ırk gibi bir Zaman Lordu’dur. Doktor, 200’lü yaşlarda iken uzay ve zamanı görmek için TARDIS adını verdiği bir uzay/zaman gemisini çalarak torunu Susan ile gezegeninden kaçar ve yolculuklarına başlar.
 


Açılımı ‘Time And Relative Dimension In Space’ yani ‘Uzay ve Zamandaki Göreceli Boyut’ olan TARDIS, bir zaman makinesidir. Zaman Lordları tarafından yaratılan bu makine, bukalemun devresi sayesinde dış ortama uyum sağlayarak şekil değiştirebilmektedir. Fakat ilk yolculukları sırasında dünyaya geldiğinde, bu devre, arızalanır ve makine dışarıdan bakıldığında 1950’lerin Londra’sında yaygın olarak kullanılan mavi polis kulübelerine dönüşür.
 


Zaman Lordları ve Dalekler arasında gerçekleşen ve “Son Büyük Zaman Savaşı” olarak bilinen büyük savaş her iki ırkın da sonunu getirdikten sonra, doktor hayatta kalan ve türünün sonuncusu olan tek Zaman Lordu olarak TARDIS ile beraber yolculuklarına devam eder. Doktorun gerçekleştirdiği bu zaman yolculularında kendisine yol arkadaşları eşlik eder. İnsan ırkına özel bir ilgisi olduğu için dünya gezegenine karşı zaafı olan doktor, kendine neredeyse her zaman dünyalı bir yol arkadaşı seçer.
 


Tabii tüm bu yolculuklar sırasında doktor birçok düşman ile de mücadele eder. Bu düşmanlar arasında en tehlikelisi Dalekler’dir. Dalekler, Skaro adındaki bir gezegende yaşayan kaçık bilim adamı Davros tarafından mutasyon ile yaratılan tank benzeri bir robotu süren sibernetik yapıdaki mutantlardır. Tüm evreni yok etmek istemektedirler ve yok etmekten zevk alırlar. Bir de Siberler var tabii ki. Siberler, dünyanın ikiz gezegeni olan Mondas’tan gelen insan soyundan bir ırktır ancak zaman içerisinde zayıflıklarını yok etmek için vücudundaki bütün organları mekanik parçalarla değiştirdiler ve sibernetik organizma haline geldiler. Duygusuzlaştılar ve insanları zayıf gördüler. İnsanları da yükseltmek adına sürekli olarak dünyaya saldırırlar. 
 


Doktorun en önemli özelliklerinden birisi olan rejenerasyon (yenilenme), aslında dizinin başarısında ve bu kadar uzun ömürlü olmasında da anahtar rol oynar. Zaman Lordları iki kalplidir ve herhangi bir kaza geçirmedikleri sürece sonsuza dek yaşayabilirler. Ancak ağır bir yara aldıklarında biyolojileri sebebiyle rejenerasyon geçirirler. Bu aşamada vücudundaki tüm hücreler ölür ve yenileri oluşur. Tabii bu işlem son derece acı vericidir.
 




1963’ten 2018’a kadar doktor 13 kez rejenerasyon geçirdi. İlk Doktor’u 1963-1966 yılları arasında William Hartnell canlandırdı. En uzun süre doktor olan kişi ise 1974-1981 yılları arasında Tom Baker oldu. Ağırlıklı olarak Doktorların ömrü 2-4 sezon arasında olsa da, Paul McGann ve Christopher Eccleston gibi bu rolü yaklaşık bir sezon üstlenenler de var. BBC tarafından yapılan geniş kapsamlı bir anlette İngiltere’nin efsane oyuncularından Tom Baker’ın başarıyla canlandırdığı 4. Doktor, en sevilen Doktor seçildi.
 



Yeni dönemin 13. sezonu, tüm Doctor Who külliyatı bir bütün olarak kabul ettiğimiz takdirde serinin 39. sezonu olarak tarihteki yerini alıyor. 13. sezon, aynı zamanda yeni Doctor Who döneminin 3. çağını temsil edecek. 2005-2010 yılları arasında Russell T. Davies’in kaptanlığında yeniden yola çıkan Doctor Who, dümeni 2010-2017 yılları arasında Steven Moffat ve ekibine bırakmıştı. 10. sezonun finaliyle birlikte Doctor Who artık Chris Chibnall’a emanet.
 



Jodie Whittaker'ın canlandıracağı yeni Doktor'la 2017 yılının Christmas Special bölümünde tanışmıştık. Attack the Block ve Broadchurch gibi sevilen İngiliz yapımlarından tanıdığımız Jodie Whittaker, ilk kadın Doktor olarak, dizinin 55 yıllık tarihininde önemli bir ilki gerçekleştirdi.
 



1960’larda çekilen pek çok bölümün orijinal makaraları kötü depolama koşulları, yanlış politikalar gibi nedenlerden ötürü arşivlerden kaybolmuştur. Geçtiğimiz yıllarda BBC'nin ve hayranların yoğun çabaları sonucu 1970 ve 1980’lerde pek çok ülkeye gönderilen kopya makaraların peşine düşüldü ve kayıp bölümler bulunmaya başladı. Hatta Nijerya Devlet Televizyonu’na ait arşivlerden bu döneme ait 11 bölüm ortaya çıktı. Bu 11 bölümün ise 9’unu BBC kayıp olarak bildirmişti.