Postkolik_Loader
Haberi Paylaş!
MÜZİK
17/10/2016

5 maddede Grandmaster Flash neden bir hip hop efsanesi

Dünyaca ünlü DJ Grandmaster Flash, dünyanın en ateşli breakdance yarışması Burn Battle School için İstanbul’a geliyor!

Türkiye’nin en büyük hip hop etkinliği olacak olan ve heyecan verici kapışmaların gerçekleşeceği Burn Battle School, 22 Ekim Cumartesi Volkswagen Arena’da yapılacak. Hip hop’ın yaşayan efsanesi Grandmaster Flash’in yanı sıra ülkemizden Ceza ve Sansar Salvo gibi isimlerin de sahne alacağı bu muhteşem hip hop buluşmasını kaçırmayın!

2012 yılından beri dünyanın farklı yerlerinde düzenlenen ve MC’leri, DJ’leri, graffiti sanatçılarını dünya standartlarında bir B-Boy yarışması ile buluşturan Burn Battle School, ilk günden bu yana binlerce hip hop tutkununu ve efsanevi dansçıları ağırladı. İstanbul’da ilk kez gerçekleşecek olan etkinlikte Türkiye’nin en iyi 16 bboy grubu danslarıyla birbirine meydan okuyacak.



Etkinliğin asıl yıldızı ise tabii ki Grandmaster Flash. Size 5 madde ile kendisinin neden bir hip hop efsanesi olduğunu özetledik.

ÇÜNKÜ HIP HOP DJ’LİĞİNİ O BAŞLATTI
1950’lerin ikinci yarısından itibaren Amerika Birleşik Devletleri’nin en çok göç alan şehirlerinden biri New York’tu. Barbados’tan gelen işçi aileler, New York’un özellikle The Bronx bölgesine yerleşmişti. 1958 Barbados doğumlu Grandmaster Flash (asıl adı Joseph Saddler) da burada büyüdü. 1970’lerde The Bronx, New York’un içinde adeta bir Karayip Adası gibiydi. Özellikle Hispanik nüfusun çokluğu sayesinde, Manhattan’ın parıltılı atmosferinin yanında bir sirk gibi kalıyordu. Grandmaster, siyahilerin bir arada eğlenmesinin polis tarafından sakıncalı bulunduğu o yıllarda anne-babasından aldığı harçlıkları biriktirip plaklar alıyor ve o plakları birbiri ardına çaldığı “gizli” partiler düzenliyordu. O dönemlerde DJ’lik sadece diskolarda funk ve dans şarkıları çalmak anlamına gelirken, Grandmaster; özellikle scratch tekniğini kullanarak, şarkıdan şarkıya atlayarak, iki şarkının farklı yerlerini birbirlerinin üzerine bindirip yeni beat’ler yaratarak o zamana dek hiç duyulmamış şeyler yapıyordu. Bu, daha sonra hip hop DJ’liğinin doğumu olarak adlandırılacaktı.



ÇÜNKÜ SAMPLE VE BEAT KULLANMANIN KİTABINI YAZDI
Rap’in doğumu 1970’lerin ikinci yarısına denk gelir. Ve Grandmaster, o doğumun doktorlarından biridir. Onun kullandığı sample’ların üzerine rap yapmak için sıraya giren gençler, ‘80’lerde rap müziği tüm dünyaya yayan öncü akıma üyeydiler. Grandmaster’ın partilerinde sahne alıp rap yapabilmek, New York’ta bir prestij meselesiydi. Grandmaster’ın DJ’liği öğrettiği isimler, bu müziğin tarihine geçen efsanevi albümlere imza attılar. Bugün hip hop dünyasında yıldız olmuş herkes, bir şekilde ilham kaynakları arasında Grandmaster’ı gösterir. Çünkü hip hop kültürünün temeli, onun sample’ları ve beat’leri üzerine inşa edilmiştir.



ÇÜNKÜ KÜLT ALBÜMLERE, UNUTULMAZ ŞARKILARA İMZA ATTI
Grandmaster sadece underground kalmadı, piyasaya da karıştı ve 1982’den itibaren albümler de yayımlamaya başladı. Aslında bir bakıma rap’in kayıtlı tarihi de Grandmaster’ın albümleriyle başladı. Hem Furious Five ile imza attığı albümlerde hem de solo olarak hazırladığı albümlerde pek çok unutulmaz şarkısı, yıllar sonra bile birer hip hop hazinesi olarak değerlendirildi, 21. Yüzyıl’a kadar pek çok rap albümünün sample ihtiyacını karşıladı. Grandmaster imzalı The Message, It's Nasty, Girls Love the Way He Spins, Sign of the Times, Alternate Groove, Behind Closed Doors, Gold ve Magic Carpet Ride şarkıları hip hop klasikleri olarak tarihteki yerini aldı.



ÇÜNKÜ O BİR HIP HOP GURUSU
Grandmaster bu lakabı boşuna almadı. Hip hop’ın müzikal olduğu kadar karakteristik tavrını da o oluşturdu. Şarkı yazdı, söz yazdı, DJ’liğin bilinen tüm kurallarını oluşturdu, beat yarattı, sample kullanımında çığır açtı, hip hop’ın imajına katkı sağladı, graffiti sanatına her zaman destek verdi, partilerinde break dans kültürünü hep ön plana çıkardı ve her daim genç yeteneklere yol gösterdi, kol kanat gerdi.



ÇÜNKÜ HALL OF FAME’E KABUL EDİLEN İLK HIP HOP SANATÇISI OLDU
Rock and Roll Hall of Fame, ABD’nin Cleveland şehrindeki efsanevi müzenin adı. Buraya kabul edilmek, bir müzik sanatçısı için kariyer zirvesi anlamı taşıyor. İlk albümünü yayımlamasının üzerinden 25 yıl geçen sanatçı ve gruplar arasından yapılan seçimle, her yıl 4 ya da 5 isim bu müzeye kabul edilip onurlandırılıyor. Kurulduğu günden beri ağırlıklı olarak rock sanatçılarına ve rock gruplarına yer veren bu müze (ve ödül töreni) 2007 yılında ilk defa bir hip hop sanatçısını kabul etti. O isim de tabii ki Grandmaster Flash’ten başkası değildi. Grandmaster, hip hop’ı diğer müzik türlerinin yanında da başarıyla temsil edebilen bir usta.