Postkolik_Loader
Haberi Paylaş!
GEZİ
17/03/2017

Yüzlerce kişinin yaşadığı yeraltı kasabası: Coober Pedy

Avustralya’nın Coober Pedy kasabası, bir asırdır dünyanın opal başkenti adıyla biliniyor.

Coober Pedy, Avustralya’nın güneyinde yer alan Adelaide şehrinin 846 km kuzeyinde ilginç bir yer. Kasabanın iki bine yakın nüfusu var ve bunun üç yüze yakını aborjinler oluşturuyor. Öncelikle sizlere opalden bahsedelim. Opal, silis grubundan inorganik madde. Çok güzel yanar-döner parıltılar verdiğinden mücevhercilikte değerli taş olarak kullanılır. 1915 yılından beri gezegen üzerindeki en değerli opallerin birçoğu Avustralya’daki Coober Pedy adlı bu küçük kasabada üretildi. Bunca zamanda bu denli bir başarıyla bölgenin şehirleşme açısından bir hayli kalkındığını düşünebilirsiniz ama Coober Pedy ortalama 43°C’lik bir sıcaklığa, dayanılamayacak bir kuruluğa ve devamlı süregelen toz fırtınalarına ev sahipliği yapıyor. Dolayısıyla burada normal hayat standartlarına ulaşmak neredeyse imkânsız. Peki bölge sakinlerinin çözümü ne olmuş dersiniz? Toprak altında yaşamak! Evet, Coober Pedy’nin halkı bölgede bulunan opal madenininden kalan tünellere tam 1500 ev inşa edip bunları birbirine bağlamış. Kasaba, dışarıdaki herhangi bir yerleşim yerinde bulunan modern ulaşılabilir imkânların hemen hemen hepsine sahip.



Mağara duvarlarından ortama toz inmemesi için mat bir cila bile yapılmış. Bunların yanında kasabada bir bar, birçok mağaza, kilise, müze, sanat galerisi ve hatta bir otel bile var.


Coober Pedy bir turist noktasından ziyade tam anlamıyla bir kasabayı andırıyor. Kasabanın adı ise Aborijin dilinde “beyaz adamın ini” anlamına geliyor.


Bu mağaraların güvenlik, barınma ve konforlu bir ısı ortamı oluşturması bir yana duvarlarında gerçek opaller bulunuyor. Bu sayede de iç mimarisi çarpıcı bir hal alıyor.


Bu doğrultuda, eğer iklim değişikliği sebebiyle yeryüzü sıcaklığı katlanılamayacak seviyeye gelirse gelecekteki kasabalarımızın nerede ve nasıl yapılacağını tahmin etmek hiç de zor gelmiyor.